Illés Bence

 

Oktatok: Történelem

Szakterületem: Érettségire való felkészítés

Tapasztalat: 1 év

Hol oktatok?

Online: Igen

Saját helyszínen: Nem

Házhoz megyek: Nem

Csoportos órát vállalok?

Nem

Illes Bence orafoglalo 1.JPG

Bemutatkozás

Általános iskola előtt kezdődött el az érdeklődésem a történelem iránt. Először a középkori Európa ejtett ámulatba, majd az ókori Egyiptom nyűgözött le. Kisiskolásként főleg erről a két témáról olvastam. 19 évesen a történelem iránti rajongásom nemhogy csökkent volna, de az egekbe szökött. A két állapot között rengeteg szemüvegen keresztül vizsgáltam ugyanazokat az eseményeket, összekapcsoltam őket egymással, például az Aranybulla keletkezését az 1848-as forradalommal. Összehasonlítottam a rendszerek módszereit és az irodalmi hatásukat, például Orwell és Japán Gondolatrendőrségét.  

Már középiskolában is érkeztek felém olyan kérdések egy-egy anyaggal kapcsolatosan, hogy el tudnám-e magyarázni. A kérdéseket pedig a kérések követték, hogy magyarázzam el a folyamatokat. Eleinte kizárólag a nekünk előírt Száray-könyveket használtam, a kronológiai sorrend volt a mindenem. 

Az utolsó évem elején változtattam ezen a módszeren, azóta az ok-okozati összefüggésekre, akkori társadalomra helyezem a hangsúlyt, a tanulást arra hegyezem ki, hogy vajon mi lehetett az akkori döntéshozók motivációja, miért pont úgy döntöttek ahogy.

Azonban mindezek ellenére az igazi módszertani fejlődést a COVID-19 járvány miatti iskolabezárás jelentette – pont, amikor végzős voltam. Azt sem tudtam, hogy miként kezdjek hozzá. Esszét írjak? Feladatokat oldjak meg? Az aggodalmam a bizonytalansággal együtt fokozódott, az érettségi vizsgák megtartásának bejelentésével pedig pánikba csapott át. Hirtelen ötlettől vezérelve, engedve a diáki önszerveződésre való késztetésnek facebook csoportokba léptem be, amik egyfajta tanulóköri gócpontokként szolgáltak. 15 ember úgy gondolta, hogy érdemes megpróbálni közösen tanulni velem.  A szervezett társaságommal Discordon tartva a foglalkozásokat – sikeresen levizsgáztunk, a vártnál sokkalta szebb eredményekkel. 

Mit ajánlok a történelem tanulás más perspektívába való helyezésen kívül? Mindenekelőtt személyre szabott magyarázatokat, jegyzeteket, történelemmel kapcsolatos videókat, extra történeteket, olvasnivalókat, mémeket, érettségire való felkészítést és az első óra ingyenességét.

Óradíjak:

60 perc: 3000 Ft 

Fizetési lehetőségek:

 

Átutalás, PayPal

Órafoglalás